Ben je van plan om een nieuwe dakbedekking te laten plaatsen? Dan heb je de keuze uit veel verschillende soorten dakbedekking. Een materiaal dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen is EPDM. EPDM is een soort dakbedekking van synthetisch rubber en kan worden gelegd op platte daken. EPDM brengt een aantal grote voordelen met zich mee, zoals de lange levensduur. Lees in deze blog wat de voordelen van EPDM zijn ten opzichte van andere soorten dakbedekking.

Wat zijn de voordelen van EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking, ook wel een rubberen dakbedekking, is een erg populaire dakbedekking voor op platte daken. Dit is ook niet gek. Het rubberen materiaal brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee. Zo gaat EPDM bijvoorbeeld wel 40 tot 50 jaar mee. In tegenstelling tot bitumen scheurt EPDM niet zo snel en heb je dus minder vaak te maken met lekkages.

De voordelen van EPDM op een rij:

  • EPDM heeft een lange levensduur van wel 40 tot 50 jaar.
  • Het rubber scheurt niet snel door de samenstelling van grondstoffen in het materiaal.
  • EPDM heeft weinig onderhoud nodig.
  • EPDM is ook geschikt als onderlaag voor groendaken.
  • EPDM dakbedekking kan over de bestaande dakbedekking aangebracht worden.

EPDM of bitumen

Bitumen is net als EPDM een populaire dakbedekking voor op platte daken. Er zijn wel een aantal grote verschillen tussen deze twee verschillende soorten dakbedekking. EPDM wordt altijd op maat gemaakt voor de woning. Bitumen wordt in stroken op het dak gelegd wat zorgt voor naden, waardoor de kans op lekkage een stuk groter is. Nog een voordeel van EPDM is dat het een stuk elastischer is. Bitumen kan gaan scheuren bij grote temperatuurverschillen. Dit is bij EPDM niet het geval.

Nog een verschil tussen deze twee soorten dakbedekking is de manier van leggen. Bitumen wordt aangebracht via de onderkant aan de hand van een brander. Werken met vuur op een houten dakconstructie brengt altijd de nodige risico’s met zich mee. EPDM wordt door het dakdekkersbedrijf aangelegd met lijm. 

Zelf leggen of uitbesteden?

EPDM dakbedekking brengt veel voordelen met zich mee. Is het verstandig om zelf te leggen of kun je het beter laten leggen door een dakdekker? Het is verstandig om het te laten doen door een dakdekker. Een dakdekker gaat namelijk een stuk sneller, beschikt over de juiste materialen en zorgt ervoor dat de resten juist worden afgevoerd. 

Wil je een EPDM dakbedekking laten repareren? Op deze website vind je meer informatie over het repareren van EPDM.