Het uitkiezen van de juiste laminaatvloer is niet altijd makkelijk. Je bent er misschien al wel over uit welke kleur en stijl je wilt hebben. Maar wist je dat er ook gebruiksklassen aan laminaat zitten? Deze helpen bij het bepalen van de keuze voor de juiste laminaatvloer voor diverse ruimtes. Wij nemen de gebruiksklassen met je door.

De betekenis van een gebruiksklasse

Laten we beginnen bij de basis: wat is een gebruiksklasse? Een gebruiksklasse is een normering die helpt bij het kiezen van het juiste laminaat. De kwaliteit van het laminaat wordt bepaald door de gebruiksklasse. En die klasse wordt weer bepaald door de slijtlaag. Hoe harder de toplaag van het laminaat, hoe beter deze bestand is tegen slijtage. En hoe hoger de gebruiksklasse dus is.

Welke gebruiksklasse moet ik hebben?

De gebruiksklasse wordt dus bepaald door de laag van het laminaat. Daardoor moet je bij het laminaat kopen, goed in je achterhoofd houden voor welke ruimte je het laminaat aanschaft. In een slaapkamer wordt vrij weinig gelopen, terwijl er in een gang heel veel wordt gelopen. Daarom moet de gebruiksklasse van het laminaat in de gang hoger zijn dan van het laminaat in de slaapkamer.

Overzicht gebruiksklassen

Om de verschillende gebruiksklassen inzichtelijker te maken, hebben we een overzicht gemaakt:

  • AC1 klasse 21 – licht woongebruik. Geschikt voor slaapkamers.
  • AC2 klasse 22 – normaal/licht woongebruik. Geschikt voor de woonkamer.
  • AC3 klasse 23 – intensief woongebruik/licht commercieel gebruik. Geschikt voor elke ruimte van een gezinswoning en voor kantoorruimtes.
  • AC4 klasse 32 – normaal commercieel gebruik. Geschikt voor een drukke gezinswoning en voor kantoren of winkels.
  • AC5 klasse 33 – zwaar commercieel gebruik. Geschikt voor restaurantkeukens, concertzalen of druk belopen kantoorruimtes.

Koop je laminaat voor in huis? Dan zit je dus goed met laminaat in de gebruiksklassen AC1, AC2 en AC3. Voor slaapkamers kom je met AC1 prima uit de voeten. Voor de woonkamer wordt AC2 of AC3 aangeraden. Voor gezinnen met jonge kinderen, waar veel gespeeld wordt, is AC3 misschien wenselijker. Daarmee weet je zeker dat het laminaat niet snel gaat slijten. Hulp nodig? Bij Bebo Parket kunnen ze je alles vertellen over de juiste gebruiksklassen van laminaat!