Je wilt een huis kopen; een proces dat tegenwoordig niet meer zo makkelijk is als vroeger. Om het je een beetje minder moeilijk te maken, lees je in dit artikel waar je op moet letten voordat je ‘ja’ zegt tegen je koopwoning. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb jij straks een droomhuis dat perfect bij je past.

De staat van de woning

Wanneer je een woning koopt, doe je er goed aan om te letten op de huidige staat. Met andere woorden: als je nieuwe woning achteraf een klushuis blijkt te zijn, daar zit je niet op te wachten. Zo controleer je bijvoorbeeld of er scheuren in de buitenmuren zitten; deze scheuren kunnen voor lekkages en vochtproblemen zorgen, met name in een kelder. Kijk ook goed of er geen vochtplekken of splijten in het plafond zitten en of er nergens schimmelvorming is ontstaan. Een onzichtbaar probleem dat in veel oude huizen voorkomt is asbest. Wil je een huis kopen dat tussen de jaren 60 en 1980 is gebouwd, laat dan door professionals controleren of er geen asbest in het huis zit voordat je het koopt! Wil je zeker weten dat je een huis in goede staat koopt, schakel dan Van der Eijken Makelaardij in Wouw in.

Isolatie van het huis

Een ander belangrijk punt om op te letten, is of het huis goed geïsoleerd is of niet. Meestal zijn nieuwbouw huizen beter geïsoleerd dan oudere huizen, waardoor ze een groener energielabel hebben. Een goed geïsoleerde woning houdt warmte beter vast, voorkomt vocht en schimmels in huis en heeft een hogere verkoopwaarde. Hoe duurzamer het huis, hoe meer voordelen; zo je bespaart geld op je gas- en energierekening, zeker wanneer er vloerverwarming, zonnepanelen en inductiekookplaten zijn geïnstalleerd. In een oud huis kom je dergelijke verduurzaming minder snel tegen, maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te doen nadat je jouw huis gekocht hebt. Er zijn namelijk subsidies voor verschillende vormen van verduurzaming vanuit de overheid, wat heel goed van pas kan komen als je wilt investeren in vastgoed of simpelweg wil genieten van alle voordelen van een huis met een groen energielabel.

De buren

We vergeten het vaak, maar een zeer belangrijke factor bij het kopen van het huis zijn de buren en de wijk waarin je komt te wonen. Neem niet te snel genoegen met je droomhuis als deze in een buurt staat die slecht bekend staat of je buren hebt die elk weekend een feestje geven, om maar wat voorbeelden te noemen. Over de wijk kun je op het internet vaak goede informatie vinden, zoals over de populatie, of er veel kinderen wonen, er een school in de buurt is, criminaliteitscijfers en nog meer van dat soort zaken. Met betrekking tot de buren: maak voordat je het huis koopt gewoon eens kennis met de directe buren en stel wat vragen; er is niks zo vervelend als naast mensen wonen met wie het niet klikt.