Bij de aanschaf van een zonneboiler komt meer kijken dan alleen de kosten van de zonneboiler. Zo moet er ook rekening gehouden worden met de installatiekosten, onderhoudskosten en de eventuele vervanging van onderdelen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel een zonneboiler u op jaarbasis bespaart. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals het aantal zonuren in een jaar en het verbruik van gas of elektriciteit. Om erachter te komen wat de totale kosten zijn voor een zonneboiler, is het handig om deze even door te nemen.

Uitleg over de verschillende kostenposten

Je hebt de kosten zonneboiler voor het apparaat zelf en de kosten voor de installatie. De kosten zonneboiler hangen af van het type boiler, de grootte en de capaciteit. Een zonneboiler is namelijk verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo is er bijvoorbeeld een platte-plaatcollector, vacuümcollector of een thermosyphoncollector. Welk type je kiest, hangt af van het gebruik dat je ervan wilt maken. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke grootte boiler je nodig hebt. Dit wordt bepaald door het aantal personen in huis en het gemiddelde gasverbruik per jaar. Als je weet wat voor type en maat je nodig hebt, kun je eenvoudig de kosten zonneboiler berekenen.

Hoeveel bespaart een zonneboiler u op jaarbasis?

Moet je elke maand weer een hoge rekening betalen voor je gas- of elektriciteitsverbruik? Dan is het misschien wel zo verstandig om over te stappen op een zonneboiler. Dit apparaat maakt namelijk gebruik van de gratis energie die de zon ons geeft. Zo bespaar je flink op je energiekosten en draag je bovendien bij aan een beter milieu. Maar hoeveel kan je precies besparen met een zonneboiler? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het type boiler, de grootte, het aantal zonuren per jaar en het verbruik van gas of elektriciteit. Als je alle factoren meeneemt in je bereking, kun je gemakkelijk uitrekenen wat de totale kosten zijn voor een zonneboiler.

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

Als je overweegt om een zonneboiler aan te schaffen, is het belangrijk om na te denken over de terugverdientijd. Dit houdt in hoelang je nodig hebt om de aankoop van het apparaat terug te verdienen met de besparing die je maakt op je energiekosten. Gemiddeld gezien duurt het ongeveer 10 jaar voordat je de kosten zonneboiler helemaal terugverdiend hebt. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type boiler en de grootte ervan. Als je bijvoorbeeld een groot huishouden hebt of veel elektriciteit verbruikt, dan kan de terugverdientijd sneller zijn.

Subsidies op zonneboilers

Je kunt flink besparen op de aanschaf van een zonneboiler, door gebruik te maken van de verschillende subsidies die er beschikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Energiebespaarlening of de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Als je aan het verbouwen bent of een nieuwbouwhuis gaat laten bouwen, kun je ook in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een fiscaal voordeel waarmee je tot wel 40% van de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen kunt aftrekken van je belastbare inkomen.

Fiscale voordelen van een zonneboiler

Bij de aanschaf van een zonneboiler komen niet alleen de materiaaleisen en installatiekosten kijken, maar er zijn ook diverse fiscale voordelen waar je gebruik van kunt maken. Zo is de Energie-investeringsaftrek (EIA) een aftrekpost die tot 40% van de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen kan vergoeden. Daarnaast kun je bij aankoop van een zonneboiler gebruikmaken van de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Dit is een fiscaal voordeel dat investeerders in duurzame projecten ontvangen. Deze aftrek is 10% van het investeringsbedrag met een maximum van € 450.000 per jaar.

Hoe werkt een zonneboiler?

Ben je benieuwd hoe een zonneboiler precies werkt? Een zonneboiler maakt gebruik van de warmte die vrijkomt als gevolg van de zonnestraling. Deze warmte wordt opgevangen door een aantal zonnepanelen, waarna het water in de boiler wordt verwarmd. Dit proces is geheel automatisch en je hoeft er dus niet bij te staan om ervoor te zorgen dat het water in de boiler warm blijft. Wel moet je er rekening mee houden dat een zonneboiler niet 24/7 kan produceren en dat er dus ook altijd een back-up plan moet zijn, zoals een gas- of elektrische boiler.

Welke soorten zonneboilers zijn er?

Moet je een nieuwe zonneboiler aanschaffen of overweeg je om een zonneboiler te laten installeren? Dan is het belangrijk om te weten welke soorten er allemaal bestaan. Zonneboilers kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: thermosyphon en closed loop. Een thermosyphon zonneboiler maakt gebruik van de warmte die vrijkomt bij het verbrandingsproces van de zonnepanelen. Dit type zonneboiler is eenvoudig te installeren en heeft geen ingewikkelde systemen, waardoor de kosten relatief laag zijn. Een closed loop zonneboiler maakt gebruik van een vloeistof die rondpompt door de panelen. Dit type zonneboiler is wat duurder in aanschaf, maar daarentegen ook efficiënter en geschikt voor grotere huishoudens.

Toekomstperspectief van zonneboilers

In de afgelopen jaren is er steeds meer belangstelling voor zonneboilers. Dit komt mede door het toenemende besef dat we moeten omschakelen naar hernieuwbare energiebronnen. Zonneboilers zijn een goede manier om je huishouden duurzamer te maken en bovendien kan je er ook nog eens geld mee besparen. Op dit moment worden er ongeveer 10.000 zonneboilers per jaar in Nederland verkocht, maar dit aantal zal in de komende jaren waarschijnlijk toenemen. Dit komt doordat de prijzen van zonnepanelen en zonneboilers steeds verder omlaag gaan. Daarnaast wordt er overheidssubsidie verstrekt aan huishoudens die hun huis willen verduurzamen. Hierdoor wordt het voor steeds meer mensen mogelijk om een zonneboiler aan te schaffen.