De meeste architecten brengen het grootste deel van hun tijd aan een bureau door en werken veelal achter een computer. Dat kan met collega’s op een kantoor zijn, of alleen thuis. Deze architectonische ontwerpers brengen daarnaast ook veel tijd met klanten en andere professionals uit de industrie in vergaderingen door en bezoeken bouwplaatsen.

Samen met andere experts bepalen ze welke materialen het beste gebruikt kunnen worden, hoeveel alles gaat kosten en hoe lang het bouwen precies duurt. Ze maken daarvoor (met behulp van CAD en BIM software) allerlei tekeningen en modellen. Plus moeten bovendien rapporten schrijven en presentaties geven.

Licht is erg belangrijk voor een architect

Ze spelen in hun ontwerpen niet alleen zelf veel met licht. Maar hebben ook zeker een goede verlichting nodig om hun werkzaamheden optimaal en zonder fouten uit te voeren. Want veel uren in een ruimte werken en daarbij een computer voor je hebben, veroorzaakt al snel een visuele vermoeidheid.

Met een goede verlichting kun je echter garanderen dat de architect al zijn of haar intensieve en soms lange werkdagen kan doorwerken. Dit zonder de ogen te vermoeien of hoofdpijn te krijgen. Natuurlijk licht is hiervoor de allerbeste bron van licht. Het gebruik van Bouw-Handel lichtkoepels is in dit geval echt optimaal te noemen. Lichtkoepels zorgen immers voor 30 tot 50 procent meer lichtinval dan dat een raam van dezelfde omvang dit kan doen!

Licht is cruciaal op de werkplek

Afgezien van de voor de hand liggende esthetische voordelen van een goede kantoorverlichting. Is het ook een noodzaak voor de gezondheid van werknemers en het leveren van betere werkprestaties. Bij onvoldoende licht zal het lichaam extra inspannen om de dingen goed te zien. Iets wat al snel nek-, rug- en schouderpijn kan veroorzaken.

Als er niet voldoende daglicht is, dan moet een kunstmatige verlichting dit opvangen. Deze elektrische verlichting verhoogt dan het lichtniveau boven het werk en zijn directe omgeving. Je kunt die verlichting veelal naar wens aanpassen of regelen. Dit biedt extra flexibiliteit voor de gebruiker.

Maar met zoveel verschillende soorten lichtkleuren en armaturen kan het soms moeilijk zijn om te bepalen welk type verlichting het beste voor het kantoor is. LED verlichting is de laatste jaren behoorlijk in opkomst als een energiezuinig alternatief voor de klassieke TL verlichting. Deze LED verlichting kan ook gunstig voor de gezondheid van werknemers zijn. De krachtige TL lampen kunnen het slaappatroon verstoren door de aanmaak van melatonine te remmen. LED licht kan daarentegen meestal gedimd worden.

Het belang van een meer gecontroleerde verlichte omgeving

In termen van helderheid is het belangrijk om te weten, welke taken dat je moet uitvoeren. Dit is de reden waarom het bureau en werkruimte van een architect een goede lichtomgeving nodig heeft. Hoe gedetailleerder de taken die uitgevoerd worden, hoe groter de behoefte aan speciale verlichting is. Een bouwkundige heeft daarom bijvoorbeeld een heldere en directe verlichting nodig om de tekeningen optimaal te verlichten. Een correct gebruik van extra een plafond- en bureaulamp zal het werkplezier dan zeker verder verbeteren.

Waar mogelijk moet het natuurlijke licht absoluut gemaximaliseerd worden. Het installeren van kamerhoge ramen en centrale lichtkoepels kan voor een architect immers de beste werkverlichting bieden. Een verlichting die hand in hand met alle kunstmatige verlichtingstechnieken samenwerkt. Om zo een gezonde werkruimte te creëren die het mentale en fysieke welzijn positief ondersteunt.