Asbest; in de afgelopen jaren is het steeds vaker een onderwerp van gesprek. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat asbestmateriaal schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In principe is niet ieder asbestmateriaal gevaarlijk, maar om risico’s te vermijden is het gebruik sinds 1993 verboden. Het is daarom ook belangrijk om te weten of ergens asbest in zit. In dit artikel hebben we alle stappen om asbest succesvol aan te pakken op een rijtje gezet.

Asbest vinden en herkennen

Voordat je asbest laat verwijderen, moet je er natuurlijk zeker van zijn dat het daadwerkelijk asbest betreft. Asbest zelf is heel moeilijk te herkennen. Het bestaat vaak uit kleine, naaldachtige vezels en deze zijn niet tot nauwelijks te zien met het blote oog. De vezelachtige structuur van het asbestmateriaal zijn te zien op breukvlakken of bij beschadigingen. Asbest zelf is lichtgrijs of wit van kleur. Wil jij zeker weten of ergens asbest inzit? Schakel dan vandaag nog een gecertificeerd asbestadviesbureau in.

Een veilige situatie creëren

Heeft een gecertificeerd asbestbedrijf daadwerkelijk onderzoek gedaan naar de asbestmaterialen in jouw omgeving? Een mogelijke conclusie is dat er wel asbest in zit, maar dat het materiaal geen direct invloed heeft op jouw leefsituatie. In deze situatie is het wel belangrijk om een plan uit te werken voor de toekomst. Mogelijk ga je in de toekomst verbouwen of renoveren. Het is dan belangrijk om niet zomaar in een asbestwand te gaan boren. Want dan komt er alsnog asbeststof vrij die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Als eigenaar of bewoner van een gebouw raden wij het je aan om de huidige asbestsituatie goed in kaart te brengen. Stel een plan op om de komende jaren veilig te leven, wonen en werken zonder asbest.

Laat je adviseren

Wil jij graag een veilige toekomst zonder asbestproblemen, maar weet je niet goed wat belangrijk is bij de aanpak van asbest? Schakel dan een asbestbedrijf in. Zij kunnen je in veel situaties voorzien van het juiste advies. Flamant is gespecialiseerd in de inventarisatie van asbest. Bekijk de website van dit adviesbureau om meer te weten te komen over de verschillende diensten. Samen nemen we afscheid van asbest en de vervelende gevolgen voor onze gezondheid.