Als je een afgesplitste kamer hebt, rijst de vraag wat je met de opening gaat doen. Laat je hem open en laat je mensen recht doorkijken naar de andere ruimte? Of ga je  een soort deur maken om duidelijk een soort afscheiding te creëren. Er zijn voors en tegens aan beide opties.

Een open ruimte

Als je de opening open laat, geeft dat de illusie van meer ruimte. Ook komt er zo meer licht in beide kamers. Maar het betekent wel dat er geen privacy is en dat lawaai gemakkelijk van de ene kamer naar de andere kan reizen.

Toch liever afgesloten?

Bij het gebruiken van binnendeuren dan kun je een zekere mate van privacy en geluidsisolatie maken. Maar het zal ook wat licht tegenhouden en de kamer kleiner doen aanvoelen.

Het is echt aan jou wat je met de ruimte wilt doen. Bedenk hoe je de ruimtes zult gebruiken en wat voor jou het beste zal werken. Er is geen goed of fout antwoord, dus ga na waar je de voorkeur aan geeft.

De mogelijkheden van afscheiding

Er zijn veel mogelijkheden om een afgesplitste ruimte af te scheiden. Hier zijn een aantal mogelijkheden waaruit je kunt kiezen.

Gebruik een gordijn als afscheiding

Een opengewerkt schuifgordijn heeft het voordeel dat het natuurlijk licht en lucht kan binnenlaten. Het gordijn zorgt wel voor het gevoel van een afgescheiden ruimte. Rommel kun je in de ruimte laten liggen en bij bezoek gewoon het gordijn dichtschuiven. Een gordijn biedt echter niet veel privacy of geluidsisolatie.

Een binnendeur gebruiken

Een binnendeur is een meer permanente oplossing dan een gordijn. Het zorgt voor privacy en geluiddemping, maar het houdt ook licht tegen en kan een kamer kleiner doen aanvoelen.

Een binnendeur neemt echter behoorlijk wat ruimte in waardoor je op moet letten met de inrichting van je kamers. Zorg dat de draaiing van de deur in de grote kamer is, anders wordt het wel heel smal in de afgesplitste ruimte. 

Het gebruik van een schuifdeur

Een schuifdeur is een andere optie die privacy en geluidsisolatie biedt. Ze zijn ook een goede manier om natuurlijk licht binnen te laten en een open uitzicht te houden. Zeker als je ook met glas werkt in de schuifdeuren. Vergeet echter niet dat je ruimte in huis nodig hebt om de schuifdeuren weg te werken als ze open staan. Dat is namelijk niet altijd mogelijk. Schuifdeuren kunnen duurder zijn dan andere opties, maar ze bieden wel veel voordelen.

Bij de beslissing om al dan niet een opening in een afgesplitste ruimte te laten, zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden. Het is belangrijk om na te denken over hoe de ruimte gebruikt zal worden en wat voor jou het beste zal werken. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het prima bij je past.