In het leven kun je op momenten komen te staan waarbij je gaat twijfelen of je huidige huis nog wel voldoet. 

Zo’n situatie kan bijvoorbeeld zijn wanneer je gezinsuitbreiding krijgt. Misschien woon je nu nog met zijn tweeën in een woning en is er een kleine op komst. Wanneer je dan maar

een of twee slaapkamers hebt wordt het natuurlijk al snel wat krap. Helemaal als je de wens hebt nog meer kinderen te nemen.

Een ander scenario dat zich kan aandienen is als je gaat veranderen van baan. Misschien woon je nu dicht bij je werk, maar is je nieuwe job op meer dan een uur rijden. Dan kan het zijn dat je overweegt om te gaan verhuizen.

Hoe dan ook, bij het wisselen van je onderkomen komt het een en ander kijken. 

Huidige woning verkopen 

Als je momenteel een koopwoning hebt, dan dient deze verkocht te worden als je besloten hebt te verhuizen. Hoe ga je dat aanpakken? Wat is een realistische prijs voor jouw woning?

Je kunt in bovenstaande situatie het best je woning taxeren. Dit taxeren kun je waarschijnlijk niet zelf tenzij je toevallig uit de makelaarswereld komt en de markt kent. Voor de meeste mensen zal dit niet op gaan. Je kunt dan het beste je woning laten taxeren door een professional. Je ontvangt dan een prijs die overeenkomt met de prijs in de markt voor soortgelijke woningen als de jouwe. 

Het voordeel van het aanhouden van een realistische prijs is dat je de woning over het algemeen in een aanvaardbaar tijdsbestek kunt verkopen. Je kunt wel het onderste uit de kan willen hebben, maar dan zullen eerst alle vergelijkbare woningen in de regio verkocht worden en kan het lang duren voor jouw woning verkocht wordt.

Een ander voordeel van laten taxeren is natuurlijk dat je niet een onnodig lage prijs gaat hanteren. Dan zou je dief zijn van je eigen portemonnee en dat is ook jammer geld. 

De nieuwe woning

Andersom werkt het eigenlijk net zo. Voor de nieuw aan te kopen woning kun je ook een taxatierapport aanvragen. Zodoende weet je wat een realistische prijs is voor het desbetreffende pand. Doe je dit niet, dan bestaat het risico dat je teveel betaald. Kijk ook zelf altijd even naar meerdere woningen die vergelijkbaar zijn en die te koop staan in dezelfde plaats of regio. 

Taxatierapport algemeen

Je kunt ook een taxatierapport aanvragen als je gewoon nieuwsgierig bent naar de huidige waarde van je woning. Je hoeft niet per se te willen verhuizen natuurlijk om dit te doen. Het kan ook handig zijn een taxatierapport te hebben in verband met verzekeringen of zaken waarvoor je de WOZ waarde nodig bent.