Een huis kopen zonder eigen geld is tegenwoordig niet meer zo makkelijk, haast onmogelijk zelfs. Wie een huis koopt, heeft sinds 1 januari 2018 niet meer de mogelijkheid om de extra kosten die erbij komen kijken, mee te financieren bij je hypotheek. Alleen dit stukje is al erg belangrijk om al eigen geld in te brengen. Het gaat dan in de meeste situaties om een bedrag van ongeveer 4 tot 6 procent van de uiteindelijke bedrag dat je voor de koopwoning bedongen hebt. Heb je nog iets meer eigen geld weten te sparen, is het ook een goed idee om de maandlasten zo laag mogelijk te houden, nog wat extra eigen geld in te brengen zodat je een minder hoge hypotheek nodig hebt.

Maar wat is dat nou precies, eigen geld?

Eigen geld zegt het natuurlijk al. Dat zijn al je financiële middelen die je tot je beschikking hebt en je kunt gebruiken om te investeren in je nieuwe woning. Onder eigen geld kan worden verstaan: spaargeld of de overwaarde afkomstig uit de verkoop van je vorige woning. Je kunt ook een spaarpotje opgebouwd hebben doordat je een schenking van bijvoorbeeld je ouders aan de kant hebt gezet.

Huis kopen zonder eigen geld?

Zoals hierboven al vermeld, sinds 1 januari 2018 gelden nieuwe regels voor wat betreft het kopen van een eigen huis. Je kunt door die nieuwe regels geen huis kopen zonder een x bedrag aan eigen geld in te leggen. De nieuwe regels eisen dat er nog maar 100% van de koopsom mag worden gefinancierd. De extra kosten behoren niet tot de koopsom. Dat betekent dat je alle bijkomende kosten uit eigen zak moet betalen. Ook de kosten die je moet maken om je woning op je naam te krijgen, moet je met eigen middelen betalen. Dit zijn de zogenaamde kosten koper (k.k.) en bestaan uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de leveringsakte. Hoeveel je nodig hebt aan eigen geld, is afhankelijk van bijvoorbeeld de woningprijs omdat de overdrachtsbelasting berekend wordt over die woningprijs. Deze belasting bedraagt twee procent van de woningprijs. Kopers tot 35 jaar die een (eerste) huis kopen tot een bedrag van € 400.000, hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen.

Dan zijn er nog de notariskosten. Maar die kunnen sterk verschillen, afhankelijk van welke notaris je kiest. Als kopende partij mag je zelf je notaris kiezen. Deze kosten liggen gemiddeld rond de € 1.000.

Andere kosten naast kosten koper

Makelaarskosten, taxatiekosten, eventuele bouwkundige keuring, kosten Nationale Hypotheek Garantie, advies- en bemiddelingskosten hypotheekadvies.