Door gebreken bijtijds te verhelpen, voorkomt u grote problemen en onverwachte financiële uitgaven. Wilt u een helder overzicht van waar de slechte plekken zich bevinden en waar u in de komende jaren problemen kunt verwachten, neem dan contact op met een expert en laat onze experts een woning-rapport maken. Zo weet u tijdig welke reparatiewerkzaamheden u te wachten staan. Wij brengen een gedetailleerd rapport uit voorzien van foto’s en markeringen en met aanmerkingen waarin we verwijzen naar de gesignaleerde aandachtspunten.

Met de inspectie letten wij onder andere op:

 • het metselwerk, voegwerk, scheuren – ook bijvoorbeeld bij een (kwetsbare) schoorsteen.
 • de staat van de binnenzijde van de buitenkozijnen van ramen, vensters en deuren.
 • versleten scharnieren, de kitafdichtingen en natuurlijk houtrot.
 • regenpijpen en hemelwaterafvoeren.
 • dakpannen en vorsten.
 • dakbedekking, zinken daklijsten en loodaansluitingen.
 • ventilatie- en rookgasafvoeren en dakdoorvoeren.
 • dakramen, dakkapellen en loodaansluitingen waarmee het dak waterdicht blijft.
 • goten, het zink en houtwerk, de gootbeugels en de PVC goten.
 • vocht of kieren in de fundering – voor zover zichtbaar.
 • spleten of kieren in de gevel.
 • duurzaam energie verbruik.

Houtrot veelvoorkomend probleem tijdens bouwkundige inspectie

Kent u de huidige staat van uw kozijnen? Houtrot steekt vaak ongemerkt de kop op, en is de belangrijkste oorzaak van problemen met kozijnen en andere houten onderdelen van uw woning. Slecht onderhoud of onvakkundig schilderwerk is vaak de oorzaak. Het herkennen, voorkomen en behandelen ervan vereist het nodige vakwerk. Houtrot treedt op daar waar onvoldoende behandeld hout langdurig in aanraking komt met vocht. Het treedt vaak als eerste op bij kozijnen en verbindingen. Als er niet goed is afgekit kan er water bij het hout komen, wat daar ook blijft staan. Behalve goed schilderwerk is dus ook goed afkitten van groot belang om houtrot te voorkomen. Tijdens de woningschouw komt dit allemaal aanbod.

Schilderwerk onderhoud uitvoeren

Tijdens de bouwkundig inspectie let men ook op het schilderwerk.Het huis schilderen is één van de belangrijkste onderhoudsactiviteiten aan uw eigen woning. Veel mensen offeren hiervoor om de paar jaar een flink aantal vrije dagen op om het zelf te doen. Mensen stellen het schilderwerk aan hun woning vaak uit tot het bijna te laat is. Gevaarlijk natuurlijk, want houtrot ligt op de loer. Maar voor een leek is het lastig in te schatten wanneer een schilderbeurt weer nodig is. Een vuistregel is dat ongeveer iedere 4 à 5 jaar schilderwerk nodig is. Maar dit is sterk afhankelijk van de ligging van de woning (bos, zon, schaduw, etc.), kleur, en kwaliteit van de verf. Direct een voordelig woningonderzoek laten uitvoeren? Vergelijk dan online de verschillende aanbieders en prijzen.