Wanneer je op zoek bent naar een koophuis is het altijd handig om te kijken hoeveel geld je maximaal kan lenen. Wanneer je dit samenvoegt met het geld wat je gespaard hebt voor de woning, weet je precies in welke prijsklasse jij een huis kan zoeken. Wanneer je jouw ideale woning hebt gevonden, dan is het belangrijk om een geschikte hypotheek te zoeken. Jammer genoeg kunnen wij niet zeggen welke hypotheek het beste is voor jouw persoonlijke situatie, maar gelukkig kunnen we jou wel helpen met het vinden van een goede hypotheek. Veel mensen vinden het namelijk lastig om een goede hypotheek te vinden en betalen hierdoor veel te veel geld, want zoals iedereen wel weet: geld lenen is niet gratis. Om te zorgen dat je niet te veel geld betaalt voor jouw hypotheek moet je de volgende vier stappen goed volgen.

Stap 1 – Maximale hypotheek

Wanneer je een woning op het oog hebt, is het belangrijk om nogmaals goed te controleren of de woning wel echt binnen jouw budget valt. De maximale hypotheek die jij krijgt bij een bank, hangt af van een aantal factoren, waaronder je inkomen en de rentevaste periode. Het is dan ook al belangrijk om in deze stap na te denken over de rentevaste periode die jij wilt hebben bij jouw hypotheek. Wanneer je dit ongeveer weet, kan je op zoek gaan naar de maximale hypotheek. Dit bedrag zal natuurlijk meer een schatting zijn dan een definitief bedrag, maar het geeft je wel een goede indicatie of je de woning kan betalen.

Stap 2 – Maandelijkse kosten hypotheek

Wanneer je weet wat je maximale hypotheek is, dan kan je dit gaan omrekenen naar maandelijkse lasten. Natuurlijk zijn de maandelijkse lasten enorm afhankelijk van het type en  de looptijd van de hypotheek, de rente en de rentevaste periode. Wanneer je de exacte maandelijkse lasten weet, is het tijd om te kijken of je dit kunt betalen in jouw persoonlijke situatie. Veel mensen denken te makkelijk over de kosten die ze naast de hypotheek hebben. Je wilt natuurlijk geen volledig ander leven lijden omdat je een hypotheek moet aflossen elke maand. Het is dus vaak verstandig om minder geld te lenen, zodat je maandelijks meer geld overhoudt voor andere kosten en leuke dingen.

Stap 3 – Keuzes, keuzes en nog eens keuzes

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken hoeveel hypotheek je nou echt wilt. Ga je voor de maximale hypotheek of kies je er toch voor om een lager geldbedrag te lenen? Wanneer je echt een droomhuis op het oog hebt en de maandelijkse lasten aan kan, dan kan het zo zijn dat je de maximale hypotheek wilt nemen. Toch raden wij het aan om van tevoren al voor een langere periode geld te sparen, zodat je over het geheel minder hypotheekrente hoeft te betalen.

Hierna is het belangrijk om te kijken hoe je dit bedrag wilt gaan aflossen. De manier van aflossen heeft tevens ook een grote impact om jouw maandelijkse kosten. Je kan er dan ook voor kiezen om een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek te nemen. Bij een annuïteitenhypotheek zal je in de eerste jaren veel rente betalen en in de latere jaren zal je het grootste deel van de lening aflossen. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing. Zo los je de hypotheek sneller af en worden de maandelijkse lasten dus steeds minder.

Ten slotte zal je ook nog een keuze moeten maken over het . Dit zal tevens ook een impact hebben op de hoogte van de hypotheekrente die jij krijgt.

Stap 4 – De hypotheek met de laagste rente

Er zijn enorm veel hypotheekverstrekkers op de markt. Je weet nu precies wat voor hypotheek je wilt hebben, dus kun je gaan kijken naar waar je deze hypotheek het goedkoopste kan krijgen. Dit kan je doen door de verschillende aanbieders online met elkaar te vergelijken. Wanneer je jouw wensen invult op een vergelijkingssite, zul je een mooi een duidelijk overzicht krijgen van de verschillende prijzen. Toch is het handig om niet blindelings voor de goedkoopste aanbieder te kiezen, want er zijn nog voorwaardes die een hypotheekverstrekker kan opstellen in een offerte. Kijk altijd goed of deze voorwaardes goed bij jouw passen.

Het vinden van een goede hypotheek is dus helemaal niet zo lastig. Wel moet je goed nadenken over het bedrag dat je wilt lenen. In veel gevallen kan het namelijk handiger zijn om nog even door te sparen, zodat je de komende jaren minder rente hoeft te betalen.