Het vooraf kiezen van de vormgeving hoe een eikenhouten vloer erin komt te liggen is een van de belangrijkste stappen bij het vernieuwen ervan. Niet iedereen staat er bij stil, maar hoe het legpatroon van de houten vloer eruit komt te zien, heeft een enorm impact op het ruimtelijk effect. Door eenvoudigweg de richting of stroming van het legpatroon te veranderen zul je verrast zijn door het eindresultaat ervan.

Wanneer je overweegt om de indeling van je massief hardhouten vloer is een keer anders aan te pakken, zul je merken dat je kunt kiezen uit een aantal opties. De meest voor de hand liggende zijn altijd de klassieke rechte stroken. Wil je de gasten die over de vloer komen trakteren op iets origineels, dan is een Hongaarse punt vloer ontwerp toch wel een echte blikvanger.

Een diagonale indeling maakt het levendig

Bij parket vloeren denkt men altijd aan geometrische vormen, die gelegen zijn in een zich herhalend patroon. Het visgraatpatroon is er een die we blindelings voor de geest kunnen halen. Het Hongaarse punt vloer patroon is de laatste jaren steeds meer aan populariteit gaan winnen, dit vanwege de strakke rechte lijnen.

Het Hongaarse punt motief lijkt op de bekende sergeantsstrepen en heeft daarbij een imago afgedwongen die zowel eigentijds als klassiek is. Hierdoor kun je de vloer zo afwerken dat deze in elk interieur past. Het motief van de planken verkrijgt men door ze onder een hoek van 45 graden te laten leggen, hiermee komt het geheel drukker over. Of, men laat ze leggen onder hoek van 60 graden voor een rustiger effect.

Hongaarse punt patroon ook wel bekend als Chevron patroon

Vaak wordt de indeling vergelijken met het visgraatpatroon, het verschil zit hem in de planken die in het midden samenkomen. Het visgraatpatroon overlappen de rechte delen elkaar om en om, en bij de Hongaarse punt zijn de uiteinden onder een bepaalde hoek gezaagd om zo lijnrecht tegen elkaar te komen. Zo ontstaat het sergeant-motief zonder zigzag-look. Het geeft de vloer daardoor een strakkere belijning.

Dit soort eikenhouten vloeren leggen is niet is voor de doe-het-zelver, hier komt expertise aan te pas om het er perfect uit te laten zien. Wil je dat de vloer eruit ziet zoals ze in de Renaissance door heel Europa gewend waren? Dan is een Hongaarse punt vloer de perfecte keuze om een vleugje grandeur en unieke stijl toe te voegen.