Wanneer je na maanden zoeken eindelijk je droomhuis hebt gevonden, wordt het tijd om te kijken of je deze wel kan financieren. Het financieren van een woning kan op meerdere manieren, namelijk je eigenvermogen een schenking en het afsluiten van een hypotheek. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van deze manieren. In dit artikel gaan we wat dieper in op deze manieren.

Eigen vermogen

Wanneer je zo´n grote aankoop als een woning gaat doen is het altijd handig om van tevoren geld te sparen. Dit gespaarde geld kan je dan gebruiken om (een deel van) de woning te financieren. Het grote voordeel hiervan is dat je minder geld hoeft te lenen waardoor je over het algemeen een stuk goedkoper uit bent. Tevens zorgt het gebruiken van eigen vermogen ook dat je minder belasting zal hoeven betalen in box drie, waardoor je ook hierin goedkoper uit bent.

Schenking van je ouders

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat ouders geld sparen voor de woning van hun kinderen. Het is dan ook mogelijk om een eenmalige schenking te doen, van maximaal €102.010 wanneer je kind een woning wilt kopen. Deze schenking mag enkel gebruikt worden voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de woning van het kind. Het grote voordeel hiervan is dat er geen belasting over de schenking hoeft te worden betaald. Dus wanneer je ouders geld los hebben liggen kan dit een handige manier van financieren zijn.

Hypotheek

In de meeste gevallen moeten mensen nog een flinke hypotheek afsluiten om een woning te kunnen kopen. Veel mensen vragen zich dan ook af ‘Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?’. Wanneer je het antwoord op deze vraag hebt kan je eigenlijk pas kijken in welke prijsklasse jij een woning kan kopen. Gelukkig kan je je maximale hypotheek tegenwoordig makkelijk en snel online opzoeken. Echter raad ik je aan om niet maximaal te gaan lenen. Het kan in veel gevallen namelijk een stuk handiger zijn om genoeg geld te sparen. Door zelf genoeg geld in te brengen hoef je minder te lenen, waardoor je over het geheel een stuk minder geld aan belasting betaalt. Tevens zal de hypotheekverstrekker je een lagere rente geven wanneer je een eigen inbreng hebt in de aankoop. Over het algemeen is sparen dus de beste vorm.

Wanneer je een hypotheek kiest, zorg er dan voor dat je de goedkoopste hypotheek vindt voor jouw persoonlijke situatie. Er zijn enorm veel aanbieders en daarom is het belangrijk dat je de verschillende aanbieders online vergelijkt. Zo kan je snel zien welke hypotheek het beste past bij jouw persoonlijk situatie. De goedkoopste hypotheek kan je dus makkelijk vinden bij hypotheek24. Hou altijd in je achterhoofd: geld lenen, kost geld!