Dit artikel gaat over gietvloeren en waarom je ze steeds vaker ziet in moderne gebouwen. Maar allereerst beantwoorden we de vragen wat een dergelijk vloer is en welke materialen worden gebruikt. Vervolgens gaan in op de voor- en nadelen van die vloeren.

Wat is een gietvloer

Een gietvloer is een laag die bovenop een dragende vloer wordt gegoten, wat de naam verklaart. Een dragende vloer is nogal ruw en je kunt daar moeilijk een vloerbedekking, parket of tegels op aanbrengen. Daarom komt er op een dragende vloer altijd een deklaag. Die maakt de vloer egaal en dan kan er een bedekking op. Gietvloeren zijn in feite mooie deklagen, waarop je geen laag meer aanbrengt, hooguit tapijten en/of matten. Voor gietvloeren wordt vaak gietbeton, een kunststof als polyurethaan of epoxy gebruikt. Ook mengsels worden wel gebruikt, zoals van polyurethaan en cement. Epoxy-gietvloeren worden daar gebruikt waar resistentie tegen zuren nodig en hygiëne belangrijk zijn. Een polyurethaan vloer is elastisch en verend.

Wat zijn zoal de voor- en nadelen van gietvloeren

Voordelen:

  • Schoonmaak: Het schoonhouden van gietvloeren is doorgaans heel gemakkelijk. Doordat ze vloeibaar worden aangebracht, zijn er geen kieren. Dat geldt niet voor een parket- of tegelvloer. Kamerbrede vloerbedekking is natuurlijk lastiger schoon te houden, omdat het stof vasthoudt.
  • Aanbrengen: Zoals gezegd, wordt een vloer gegoten. Het materiaal vloeit alle kanten op en dat leidt tot een egale en horizontale vloer. Het aanbrengen is eenvoudiger dan bijvoorbeeld van plavuizen.
  • Dikte: Gietvloeren zijn dun. De kans dat je na het aanbrengen deuren moet aanpassen, omdat ze op de vloer vastlopen, is zeer klein.
  • Vloerverwarming: Gietvloeren kunnen prima worden gecombineerd met vloerverwarming. Je moet er echter wel opletten dat de temperatuur van de leidingen niet te hoog wordt voor het gebruikte materiaal voor de vloer.
  • Waterdicht: De meeste gietvloeren zijn waterdicht en kunnen dus prima voor een badkamer worden gebruikt.

Nadelen:

  • Kosten: De kosten zijn vergelijkbaar met die van een tegelvloer. Er zijn vloertypen die goedkoper zijn.
  • Slijtage: Ze zijn niet zo slijtvast als tegels. Er kunnen krassen inkomen.
  • Verkleuring: Een epoxy-vloer kan op den duur wat verkleuren.

Waarom in moderne gebouwen

Waar je denkt aan het leggen van een tegelvloer, zou je ook een betonlook gietvloer kunnen overwegen. Het geeft een ruimte een strakke indruk. Een industriële stijl met betonlook gietvloer is in populariteit toegenomen, onder andere doordat oude fabrieksgebouwen worden verbouwd tot moderne appartementen, waarin je de oorspronkelijke functie nog terugziet. En natuurlijk is vloerverwarming populair geworden, omdat je energie ermee kunt besparen. Dit type vloer combineert prima met vloerverwarming.