De winter komt eraan en dat gaat betekenen dat de gasrekening omhoog gaat, tenzij je natuurlijk geen gaskachel hebt. Maar in alle gevallen gaat u meer voor de verwarming van uw huis betalen. Met een goede dak isolatie zijn de verwarmingskosten lager. En minder stoken betekent ook minder uitstoot van verbrandingsgassen. Goed voor het milieu dus! Warme lucht stijgt op en dus dien je bij isolatie ook zeker aan het dak denken. Ongeveer 20% van alle woningen heeft nog altijd geen dakisolatie. En voor zover er wel dakisolatie is aangebracht, is die vaak van matige kwaliteit. Voor de bouwjaren vanaf 1992 is de dakisolatie van uw woning normaal gesproken wel van goede kwaliteit. Als Vereniging van Eigenaren (VvE) kan je subsidie uit de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen. Dan moet je echter wel naast dakisolatie nog een andere energiebesparende isolatiemaatregel nemen, zoals spouwmuurisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsglas installeren. Denk aan het KOMO-keurmerk voor materialen en isolatiebedrijven. KOMO kent aan isolatiemateriaal een Rc-waarde toe. Is die 2,5 of hoger dan het materiaal van goede kwaliteit. Bij een hoekwoning kan door dakisolatie met een Rc-waarde van 4 de besparing oplopen tot wel € 700 per jaar. Let op, de Rc-waarde geldt voor de totale isolatie, inclusief het dak. Op de verpakking van isolatiemateriaal staat de isolatiewaarde daarvan, de Rd-waarde. Met een Rd-waarde van 3,6 komt de Rc-waarde op 4.

Isolatiematerialen

Wol

In deze categorie vallen glaswol, steenwol en gespoten glaswol. Met deze materialen is het betrekkelijk makkelijk verwerken en de isolatie is erg goed. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend.

Kunststof

EPS, XPS, PUR, PF en PIR komen in de vorm van hardeschuimplaten. De platen zijn licht, isoleren goed en zijn ongevoelig voor vocht.

Natuurlijk

Voor natuurlijke dakisolatie kunnen veel verschillende grondstoffen worden gebruikt. We praten dan over plantaardige, dierlijke en minerale grondstoffen met (vrijwel) geen chemische toevoegingen. Ze zijn dus eco-vriendelijk.

Dampremmende folie

Met dampremmende folie wordt voorkomen dat vocht in het isolatiemateriaal komt, door condensatie van warme lucht. Door het vocht komt er schimmel en rot. Na het isolatiemateriaal wordt ook de dakconstructie aangetast. Met de foliebescherming blijft het isolatiemateriaal droog.

Zoldervloer

Wordt de zolderruimte alleen voor opslag gebruikt en niet als slaap- of studeerruimte, en is die goed af te sluiten, dan zou je kunnen overwegen om de zoldervloer te isoleren en niet het dak. Dat kost minder. De isolatielaag moet dan natuurlijk wel te belopen blijven, en je moet zeker weten dat je later niet alsnog een andere bestemming aan de zolderruimte wilt geven.

Schuin dak

Aan de binnenkant

Voor de isolatie van een schuin dak zou je dat aan de binnenkant kunnen afdekken met een dikke laag glaswol of steenwol. Van materiaal met een Rc-waarde van 4 gebruik je een dikte van ongeveer 13cm. Voor PIR en resolhardschuimplaten is de dikte een 8cm. PIR staat voor polyisocyanuraat. Resolhardschuim heeft bakeliet als basisgrondstof.

Aan de buitenkant

In plaats van de binnen- kan ook aan de buitenkant isolatiemateriaal worden aangebracht. De dakpannen eraf, het isolatiemateriaal wordt geplaatst en de pannen er weer op. Het dak wordt wat hoger daardoor. De aansluiting van het dak op de dakgoot moet natuurlijk nog wel goed zijn. Zo niet dan moet die weer in orde worden gemaakt. Als je toch al van plan was om je dak te vernieuwen, ligt deze optie het meest voor de hand.

Onder de dakpannen spuiten of blazen

Je kunt ook materiaal onder de dakpannen laten spuiten. PUR-schuim is een van de mogelijkheden. PUR staat voor polyurethaan. Het bestaat uit polyol en isocyanaat, die worden gemengd, waardoor een hard schuim ontstaat.

Plat dak

Bij een plat dak wordt de isolatie altijd aan de buitenkant aangebracht. Het wordt afgeraden om dit zelf te doen. Er zijn twee opties.

Onder de dakbedekking

De dakbedekking wordt weggehaald, de isolatielaag aangebracht en de nieuwe dakbedekking daar bovenop. Of de afwatering nog goed functioneert, dient daarna te worden gecontroleerd en eventueel aangepast.

Op de dakbedekking

Drukvaste en waterbestendige isolatieplaten kunnen op de dakbedekking worden aangebracht. Een laag grind of tegels er boven op moet voorkomen dat de platen wegwaaien. De isolatie is minder goed en voor deze optie moet de bestaande dakbedekking in goede staat is. De afwatering zal wellicht moeten worden aangepast.