Eindelijk, de hypotheek is rond! Je bent een huis rijker, daar hangt wel een flink prijskaartje aan. Goedkoop verhuizen bestaat niet, je kunt wel kosten besparen. En ook belangrijk; in plaats van te denken in geld uitgeven, is het beter om te investeren in je nieuwe woning. Met deze klustips gaat jouw verhuizing een stuk soepeler verlopen.

Maak een stappenplan

Het mooiste van een checklist is het wegstrepen van taken. Je zult in eerste instantie merken dat jouw to-do lijst steeds langer wordt, maar stap voor stap kun je steeds meer schrappen wat je direct een voldaan gevoel zal geven. Door in stappen te plannen heb je ook niet zo snel het gevoel overstelpt te worden met verantwoordelijkheden. Houd ook rekening met de planning in tijd, en stel waar van toepassing uiterlijke termijnen.

Organiseer per ruimte

Net zoals je stappen definieert, is het ook erg bevrijdend om per ruimte te werken. In plaats van hier en daar zaken aanpakken, werk je iedere ruimte van de woning weg voordat je naar de volgende ruimte gaat. Kies eerst een kamer die je leeg maakt en gebruikt als tussenstation, zo kun je spullen even terzijde schuiven als je elders bezig bent. Met een loft appartement werkt deze aanpak natuurlijk niet, je zou wel een deel van het appartement met een room divider kunnen afbakenen en als werkplek aanwijzen.

Zorg voor een taakverdeling

Als je alleen woont ben je snel klaar natuurlijk, maar ook dan zijn er vast vrienden of familieleden die hand- en spandiensten voor je willen verrichten. Met meerdere gezinsleden schept het veel rust als je taken gaat verdelen. Je kunt zo ook kinderen verantwoordelijk toebedelen. Betrek ze in het proces, zo lopen ze ook niet in de weg. Wie een specifieke taak oppakt ligt niet altijd direct voor de hand. Zo kan het blijken dat iemand die normaal gesproken niets heeft met bouwen, wel heel graag wil slopen.

Besteed uit wat je zelf niet kunt / wilt doen

Bij iedere verhuizing zijn er zaken die je liever niet wilt doen, of gewoon niet kunt uitvoeren. Wees hier eerlijk en reëel in. In plaats van eigenwijs klungelen kun je beter tijd en energie steken in zaken waar je wél goed in bent, en die je ook leuk vindt om te doen. Het proces levert al genoeg stress op. Kies bij voorkeur voor lokale specialisten. Ga je verhuizen naar Rotterdam? Kies dan ook voor een verhuisbedrijf in Rotterdam. Vertrek je vanuit Amsterdam? Dan kun je daar bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf inschakelen om de eindschoonmaak uit te voeren. Wil je goedkoop verhuizen? Er zijn bedrijven met studenten die betaalbaar allerlei klussen uitvoeren die je zelf niet kunt of wilt doen, en een hoge kwaliteit dienstverlening leveren tegen scherpe tarieven.

Kies voor de weg van de minste weerstand

Je kunt natuurlijk je zinnen zetten op goedkoop verhuizen. Net zoals je veel zaken kunt uitbesteden rondom de aankoop van een woning, zul je toch een taxateur moeten inschakelen om een hypotheekaanvraag rond te krijgen. Je kunt proberen om een bankstel met de bakfiets van Maastricht naar de Randstad te brengen, toch zal een verhuisbedrijf in Rotterdam de verhuizing een stuk sneller regelen. Je bent nu klaar met de koop, wat veel energie en tijd heeft gekost. Probeer zo snel mogelijk de stress van je af te zetten en kies voor de weg van de minste weerstand. Dat voelt een stuk beter. Klussen kan dan heel ontspannend werken, wat vind jij leuk om te doen?