Verreweg de meeste douchecabines die op de markt worden gebracht, zijn uitgerust met speciaal veiligheidsglas. De badkamer is immers een omgeving die nat en glad kan worden en mocht je onverhoopt tegen je douchecabine of -wand aan vallen, dan mag deze je natuurlijk niet verwonden.

Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas. Het veiligheidsglas dat wordt gebruikt voor douchecabines is letselbeperkend veiligheidsglas. Dat wil zeggen dat het gaat om een enkele glasplaat die een speciale hittebehandeling heeft gehad waardoor hij, als er teveel kracht op wordt uitgeoefend, uiteen breekt in duizenden kleine stukjes. Zo kun je je nooit verwonden aan grote scherven. Vraag je je af hoe dat eruit ziet? Je hebt op 1 januari vast wel eens de restanten van een bushokje op straat zien liggen – die zijn ook van veiligheidsglas.

De dikte van glas dat wordt gebruikt voor douchecabines en douchewanden loopt uiteen tussen 4 en 10mm. Hoe dikker het glas, hoe minder snel het zal breken als er iets of iemand tegenaan stoot, maar dikker glas is ook zwaarder. Elke extra millimeter dikte voegt enorm veel gewicht toe. Hoe zwaarder het glas, hoe dikker en steviger het profiel en eventueel de scharnieren moeten zijn om het geheel te kunnen dragen. Dik, zwaar glas is dus minder geschikt als je een delicaat profiel zoekt. Het is ook een stuk lastiger te installeren. Over het algemeen vindt men dat 6mm voor kleinere douchecabines en 8mm voor grote maten afdoende is.

Een laatste eigenschap van het glas van de douchecabine waar je even bij stil moet staan voor je er eentje koopt, is of het een antikalk-coating heeft. Zo’n coating maakt het glas makkelijker schoon te houden. Hij zorgt er namelijk voor dat water, zeep en vuil zich niet goed aan het glas kunnen hechten. Glas met een antikalkbehandeling dien je net zo vaak schoon te maken als glas dat zo’n behandeling niet heeft ondergaan, maar je veegt het vuil er veel gemakkelijker vanaf.

Zo, met deze info weet je zeker dat je een douchecabine koopt die is gemaakt van kwaliteitsglas waar je jarenlang plezier van zult hebben!