Het extrusieproces van aluminium maakt het mogelijk om te profiteren van de kwaliteiten van aluminium en biedt een groter aantal ontwerpmogelijkheden. Het gebruik van aluminiumlegeringen in de extrusiesector en Aluminium Profielen is de afgelopen 5 jaar jaarlijks met 6% gegroeid.

Het extrusieproces van aluminium is een robuust proces dat bestaat uit het verhitten en forceren van het zachte metaal door een opening in de vorm van een matrijs totdat het profiel tevoorschijn komt. Dit proces maakt het mogelijk om te profiteren van de kwaliteiten van aluminium en biedt een groter aantal ontwerpmogelijkheden. Het scala aan vormen dat door middel van extrusie kan worden geproduceerd is bijna oneindig. Dit is de reden waarom er een verscheidenheid aan algemene regels is die mogelijke oplossingen en toepasbare toleranties detailleren. Aluminiumextrusies worden steeds vaker gebruikt in eindgebruikerssectoren, zoals de bouw, het transport, de elektriciteit, de machines en de consumptiegoederen, vanwege de sterkte, flexibiliteit, duurzaamheid en duurzaamheid die ze bieden.

Het gebruik van aluminiumlegeringen in de extrusiesector is de afgelopen 5 jaar met 6% per jaar gegroeid. Naar schatting werd in 2017 wereldwijd 28 miljoen ton verwerkt. Ondanks dit verbruiksvolume blijft het onder de totale verwerkingscapaciteit van alle bedrijven samen in de sector, die meer dan 40 miljoen ton per jaar bedraagt.

De trends wijzen er echter op dat de vraag zich zodanig ontwikkelt dat deze in minder dan 5 jaar tijd het totaal van de huidige capaciteit kan bereiken. In tegenstelling tot de rest van de landen heeft de Duitse industrie een bezettingsgraad van de totale geïnstalleerde capaciteit van ongeveer 90% bereikt en is daarmee een van de grootste productiecentra van de Europese aluminiumextrusie-industrie geworden. Dit wordt gedreven door de totale vraag van het land van ongeveer een miljoen ton per jaar, wat relevant is buiten Azië waar de aantallen die China op de markt gooit meer dan 50% van wat er in de wereld wordt gebruikt. De extrusie-industrie blijft haar productiviteit en concurrentievermogen verhogen. De fabrieken wedden op modernisering en gebruiken persen met hogere drukkrachten, die oude en zwakke systemen vervangen. De evolutie van de markt vraagt om grotere persen omdat er tegenwoordig resistenter en moeilijker te persen aluminiumlegeringen of grotere onderdelen worden verwerkt.

Een ander toepassingsgebied zijn keukens, waar aluminium op grote schaal wordt gebruikt in bodemprofielen, afzuigkappen en Aluminium Profielen, omdat dit metaal de reiniging en de overdracht van keukenmodules vergemakkelijkt. Dit geldt zowel voor de hoogste wolkenkrabbers ter wereld als voor kantoorgebouwen, huizen en winkelcentra.