Een monoblock airco, beter bekend als de airco zonder buitenunit, is uitermate geschikt voor de koeling in één ruimte. Dit soort airco is zowel verkrijgbaar is een vaste, als in een mobiele variant. Dit systeem heeft heel veel voordelen, maar ook een aantal mindere puntjes. In dit blogartikel nemen we de voor- en nadelen van de monoblock airco met je door.

De voordelen op een rijtje.

  • Je hoeft aan de buitenkant van de woning uiteraard geen plaats te maken voor een buitenunit, dit scheelt een hoop gedoe.
  • Doordat je kiest voor een airco met strak en mooi design kun je zorgen dat het toestel een mooie toevoeging is aan het interieur. De airco vervult dan zowel een daadwerkelijk functionele, als ook een esthetische taak binnen de ruimte. Een vaste airco zonder buitenunit is namelijk heel eenvoudig te bevestigen aan een wand of plafond, zonder dat deze valt.
  • De installatie is heel eenvoudig, er zijn geen benodigde verbindingen van diverse units, dit maakt het installatieproces een heel stuk makkelijker. Er simpelweg maar één unit die zorgt voor de aan- en afvoer van de lucht.

Een aantal minpunten.

Een product kan nog zo veel voordelen kennen, maar er is niets wat zo veel voordelen heeft waarbij er geen sprake is van een aantal nadelen.

  • Aangezien de airco slechts uit één unit bestaat, bevindt ook het lawaaiige gedeelte, wat zich normaal in de buitenunit bevindt, zich nu dus wél in dezelfde unit. Je zult bij deze airco dus iets meer last hebben van het geluid dat wordt geproduceerd dan bij split airco systemen. Deze hebben namelijk wél 2 units, en de lawaaiige onderdelen zitten dus in het buitenste gedeelte verwerkt.
  • Bij mobiele varianten van aircosystemen zonder buitenunit, moet er wel telkens plaats worden gemaakt voor een afvoerslang, deze is er namelijk ter afvoer van de warme lucht. Dit kan gerealiseerd worden via een raam of een deur, maar op deze manier is het voor de warme lucht makkelijker om opnieuw de ruimte terug in te dringen. Dit zorgt voor een mindere efficiëntie.

Wegen deze minpuntjes op tegen de vele voordelen die je ervoor terugkrijgt? Jazeker, geleiding van lucht maakt nu eenmaal geluid, en wanneer het systeem in de zomer dagelijks aanstaat, dan hoor je dit op een gegeven moment niet eens meer. En bij de mobiele airco zorgt de benodigde ruimte wellicht voor iets minder efficiëntie, maar dit neemt niet weg dat je hiermee wel een systeem hebt dat je kunt verplaatsen naar waar je wilt, wanneer je dit wilt.

Moet ik nu kiezen voor een vaste airco of een mobiele airco

Dit is iets wat totaal afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren. Het heeft beide zo zijn voor- en zijn nadelen, wanneer je kiest voor een airco aan de muur of aan het plafond, dan neemt dit nauwelijks leefruimte in, mobiele airco’s daarentegen nemen behoorlijk wat plaats in.

Het koelvermogen van een vaste airco is daarentegen ook een stuk groter dan dat van een mobiele airco, deze kunnen een ruimte veel sneller op de gewenste temperatuur krijgen.

Het grote voordeel met de mobiele airco daarentegen, is dat deze te allen tijde verplaatst kan worden. Een vaste airco is permanent op één plek gemonteerd, en kan dus niet een andere ruimte koelen, dan zal je meerder systemen moeten installeren. Een mobiele airco kun je gemakkelijk verplaatsen wanneer je de komende uren even in een andere ruimte spendeert.

Voor meer inspiratie kunt u altijd een kijkje nemen bij Aquaconsult.be.