Bij de keuze van de juiste led inbouwspots zijn verschillende criteria van belang. Vooral de stralingshoek is belangrijk. Als je een bepaald object wilt belichten, kies je best een kleinere hoek dan wanneer je een heel gebied wilt belichten. Ook kleurweergave en kleurtemperatuur spelen een belangrijke rol. Zwenkbare spots hebben ook voordelen, omdat je de richting van de lichtkegel aan je individuele behoeften kunt aanpassen.

De belangrijkste kenmerken in een oogopslag

Er zijn verschillende kenmerken, afhankelijk van het gebruik.

  • stralingshoek: smal voor accentverlichting, breed voor verlichting van kleine ruimtes
  • IP-beschermingsklasse voor gebruik in stoffige of vochtige ruimtes.
  • voor meer flexibiliteit: dimbare en draaibare inbouwspot

Wat zijn led-inbouwspots

Inbouw led-spots worden meestal in plafonds geïnstalleerd en vervangen klassieke gloeilampen of halogeenlampen. In tegenstelling tot led-downlights, die worden gebruikt voor algemene plafondverlichting en een bredere stralingshoek hebben,  led-spots een smalle lichtkegel. Die zorgt voor een scherp contrast tussen licht en schaduw. Ze zijn ideaal voor accentverlichting van kunstwerken of andere objecten. Daarom worden led-inbouwspots vaak gebruikt in musea of galerieën.

Waar kan ik ledinbouwspots installeren

Led inbouwspots kunnen in het plafond van elke ruimte worden geïnstalleerd voor algemene of accentverlichting. De lichtintensiteit is afhankelijk van de ruimte zelf. Ze kan worden aangepast als je kies voor dimbare led-spots. Je kunt de inbouwspots in een entree of gang plaatsen, maar ook in je badkamer of keuken.  Kortom, er zijn geen grenzen aan je creativiteit!

Speciale inbouwspots voor stoffige en vochtige ruimtes

Er zijn led inbouwsports met een bijzonder beschermingsniveau. Afhankelijk van de klasse, IP20 tot IP65, zijn ze bijzonder goed bestand tegen stof of water. Ze kunnen daarom in het plafond van een werkruimte of een badkamer geplaatst worden, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een defect.

Met of zonder lichtbron

Meestal hebben led-inbouwspots IP65 een geïntegreerde lichtbron, maar sommige inbouwspots worden zonder lichtbron geleverd. In dit geval ontvang je alleen het frame, zodat je apart een led kunt kiezen die aan je eisen voldoet. Overigens hebben de meeste led-inbouwlampen een GU10 basis. Dit is belangrijk voor je, omdat de afzonderlijke lichtbron ook een GU10 basis moet hebben. Kies de juiste LED-lamp voor je door te selecteren op vermogen (wattage), CRI-waarde of kleurtemperatuur.

Smalle of brede stralingshoek

De ideale stralingshoek is afhankelijk van het beoogde gebruik van de inbouwspots. Als je bijvoorbeeld een groter gebied wilt verlichten, gebruik dan een brede stralingshoek.

Als je een specifiek object, zoals een schilderij, wilt accentueren met een licht accent, kun je een smalle hoek kiezen. Je kunt kiezen uit smal, medium, breed tot zeer breed.

Dimmen of niet

Wanneer je je licht wilt aanpassen aan verschillende scenario’s en stemmingen, raden wij je aan om de led-inbouwspots te dimmen. Door te dimmen verander je de lichtintensiteit en kun je bijvoorbeeld de sfeer gezelliger maken. Tegelijkertijd wordt het stroomverbruik van de lampen verminderd als ze worden gedimd.

Zwenkbaar of niet-zwenkbaar

Zwenkbare inbouwspots zijn perfect geschikt voor een bijzonder hoge flexibiliteit. Dit betekent dat je de lichtkegel individueel kunt uitlijnen en ook steeds opnieuw kunt afstellen als bijvoorbeeld de inrichting van de ruimte verandert of als de expositiestukken worden verplaatst.