Veel mensen denken bij architectuur aan het vormgeven met fysieke objecten, maar ook wanneer je een lichtplan maakt spreek je van architectuur. Door het toepassen van de juiste verlichting kun je van elke ruimte een kunstwerk maken. Dit geldt niet alleen voor het ontwerpen van een lichtplan in huis, maar ook voor bedrijven. Zeker wanneer je van een publieke ruimte een eyecatcher wilt maken, zoals bijvoorbeeld een lobby. 

Met slimme verlichting wordt het je makkelijker gemaakt

Bij het ontwerpen van een perfect lichtplan door een architect wordt niet alleen gekeken naar de posities van de lampen, maar ook naar de kleurtemperatuur en kleuren van de lichtbron. Deze elementen spelen allemaal een rol bij het ontwerp. Waar je voorheen een keuze moest maken in de lichtbron is dit tegenwoordig niet meer noodzakelijk. Dit komt door de smart lampen die er tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Met de slimme lampen kun je diverse temperaturen en kleuren kiezen. Dit allemaal met een en dezelfde lichtbron. Een veel gebruikt slim lichtsysteem is Philips hue. Hue biedt een groot kleurenspectrum en is erg gebruiksvriendelijk. Met een simpele touch op het beeldscherm van je smartphone verander je de ruimte in het gewenste kunstwerk. Slimme verlichting maakt het leven van een lichtarchitect een stukje makkelijker. 

Toepassing van indirect licht

Een veel gekozen techniek bij lichtarchitectuur is indirect licht. Bij indirect licht wordt de lichtbron verborgen en is alleen de lichtopbrengst zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan een led strip achter de spiegel of onder het bed. Dit is een moderne manier van belichten die steeds vaker gebruikt wordt. Door het verbergen van de lamp is het licht veel minder aanwezig en kun je de gewenste ruimte op een andere manier benaderen. Bij nieuwe projecten wordt er veelal rekening gehouden met indirect licht. Er worden extra koven en plafondverlagingen geplaatst om de lichtbronnen te kunnen verbergen.

Zelf doen of een ontwerp laten maken door een expert

Hoewel het dus steeds makkelijker wordt om zelf een lichtplan te maken is het toch aan te raden om een van Jelle de Jong architekten experts te vragen om hulp. Een expert kan je helpen met het verbeteren van je plan en adviseren in de verschillende soorten verlichting.