Ook in het onderwijs is de 3D printer een belangrijke factor. In dat opzicht is vooral de printer die Ultimaker op de markt heeft een goede optie. Dit komt omdat deze op meerdere manieren te gebruiken is. Het is interessant om te zien hoe zowel het begrip voor techniek kan worden verhoogd, als de grenzen van het ontwerpen kunnen worden verkend met deze printer. Het is goed om al op jonge leeftijd veel te leren over de techniek achter 3D printen. In dat licht is het ook aantrekkelijk om eens te bekijken wat er mogelijk is.

Gebruiken als ontwerptool
In de eerste plaats is de 3D printer van Ultimaker een ontwerptool. Dat de printer volgens het zelfbouwprincipe is in te richten, is de printer ook nog eens passend te maken voor verschillende soorten opleidingen op het gebied van ontwerp en design. Dit betekent dus ook dat het voor een opleiding aantrekkelijk is om hierin te investeren. Het is daardoor beter mogelijk om gericht onderwijs te bieden en de studenten de juiste kennis mee te geven. Dit maakt de printers ook een belangrijke factor in het moderne onderwijs. Er is echter nog meer mogelijk door de komst van de printers.

De techniek leren begrijpen
Ook is de Ultimaker het geschikte merk wanneer het gaat om de techniek achter 3D printen. Doordat de apparaten volgens zelfbouw worden opgebouwd, is goed te zien wat elk onderdeel doet en hoe deze in verbinding staan met elkaar. Dit levert veel bruikbare kennis op. Bijvoorbeeld waar het gaat om het verder ontwikkelen van de printer. In de toekomst wordt daardoor dus nog veel meer mogelijk. Op allerlei technische opleidingen kan het opbouwen van de 3D printer dus ook een belangrijke rol spelen. Ook dit heeft de opkomst van de printer verder weten te stimuleren in recente jaren.

Andere mogelijkheden met de printer
Een Ultimaker biedt ook nog allerlei andere mogelijkheden. Het gaat om meer dan het leren opbouwen van de printer alleen. De mate van flexibiliteit is hier heel belangrijk in. Doordat er op allerlei manieren mee te werken is, kan het gebruik van 3D printers ook op heel veel gebieden iets toevoegen. Het is in het onderwijs daarom aantrekkelijk om de mogelijkheden te bekijken en te zien hoe deze in het lesprogramma te verwerken zijn. Daar is dan heel veel mee te bereiken, ook met het oog op de toekomst van de leerlingen. Dit weegt ook mee.